понеділок, 12 березня 2018 р.

ТРВЗ - педагогіка


ТРВЗ-ПЕДАГОГІКА – це педагогічна система, яка спрямована на розвиток у дитини творчого мислення для ефективного вирішення завдань. ТРВЗ-педагогіка взяла за основу Теорію Розв’язання Винахідливих Завдань. Так з’явилася абревіатура – ТРВЗ. Перша публікація на цю тему була зроблена ще в 1956 році, проте ТРВЗ-педагогіка почала розвиватися в Україні тільки у 1980-ті роки.
ДЛЯ ЧОГО? ТРВЗ-педагогіка спрямована на розвиток творчої особистості. Вона вирішує цілий ряд завдань, які інші інноваційні системи сучасної освіти часто вирішують окремо. Успішність ТРВЗ-навчання полягає в тому, що учні, яким необхідно вирішити будь-яку важку задачу, стають більш мотивовані на отримання нових знань.
Для кожного віку існує своя методика ТРВЗ. Діти молодшого шкільного віку винаходять загадки, прислів’я, ігри, головоломки. З віком завдання ускладнюються.
Сучасна ТРВЗ-педагогіка розрахована як на дітей різного віку, так і на дорослих. Відповідні курси існують як для дошкільнят, так і для студентів. ТРВЗ-педагогіка вчить не тільки вирішувати творчі завдання, а й свідомо керувати своїм часом.
В ЧОМУ РІЗНИЦЯ? Методи ТРВЗ-педагогіки в першу чергу спрямовані на те, щоб допомогти школярам зняти бар’єри, які заважають навчанню всього нового. Як показує практика, більшість учнів бояться приступати до вирішення творчих завдань через острах невдачі. Крім того, жорсткий контроль і регламентація з боку вчителів, страх бути незрозумілим заважають дітям відкрито висловлювати свої думки і міркування.
Більшість завдань, які пропонують учням у школі, мають чітко сформульовані умову і конкретний спосіб вирішення. Однак у житті все не так однозначно. Розв’язанню «відкритих» життєвих завдань з безліччю можливих варіантів вирішення у школах не навчають. А методи ТРВЗ-педагогіки спрямовані якраз на пошук максимальної кількості рішень і вибір найбільш ефективного.
КОЖНА ДИТИНА – ВИНАХІДНИК. Методи ТРВЗ-педагогіки допомагають позбутися інертності мислення. Причому рівною мірою як учням, так і педагогам.
Саме інертність мислення призводить до того, що більшість рішень ми приймаємо за шаблонами та стереотипами. ТРВЗ-педагоги з упевненістю заявляють, що здатність до творчості – це якість, яку можна виховати, а при бажанні винахідником можна зробити будь-яку дитину. Конкретні прийоми і методики, якими користуються ТРВЗ-педагоги, допомагають розвивати креативне мислення.
Основні принципи ТРВЗ-ПЕДАГОГІКИ:
– Учень і вчитель на уроці – рівні;
– Педагог зобов’язаний поважати особистість учня і направляти його;
– Кожен має право на помилку.
В УКРАЇНІ. Сьогодні у всьому світі навряд чи знайдеться десяток шкіл, які працюють за системою ТРВЗ-педагогіки. Одна з них – ICU (Міжнародний Дитячий Університет). Два філії цієї школи знаходяться в Україні: у Києві та Запоріжжі. Вони приймають дітей у віці від 7 років.
 за матеріалами сайту:http://www.ukr.life/uk/osvita/trvz-pedagogika-nauka-misliti-kreativno/

1 коментар:

  1. You should see how my buddy Wesley Virgin's adventure launches with this SHOCKING and controversial VIDEO.

    You see, Wesley was in the military-and shortly after leaving-he unveiled hidden, "SELF MIND CONTROL" secrets that the government and others used to get whatever they want.

    These are the EXACT same SECRETS many celebrities (especially those who "became famous out of nowhere") and elite business people used to become wealthy and famous.

    You probably know how you utilize only 10% of your brain.

    Mostly, that's because the majority of your BRAINPOWER is UNTAPPED.

    Maybe that thought has even taken place INSIDE your own head... as it did in my good friend Wesley Virgin's head seven years ago, while driving an unlicensed, trash bucket of a car with a suspended driver's license and on his debit card.

    "I'm so frustrated with going through life check to check! When will I become successful?"

    You've been a part of those those conversations, right?

    Your own success story is waiting to happen. You just need to take a leap of faith in YOURSELF.

    UNLOCK YOUR SECRET BRAINPOWER

    ВідповістиВидалити

Популярні повідомлення